India Pale Ale – allmän information

april 3, 2013 i Dryck

Dryck

India Pale Ale

India Pale Ales

India Pale Ale

India Pale Ale är en överjäst ölvariant med alkoholhalt runt fem procent och uppåt. Den har sitt ursprung i England och kom till i samband med att öl skeppades ner till Indien under kolonialtiden.  För att klara den långa resan tillsattes extra humle, samt malt, vilket gav ölen en högre alkoholhalt och gjorde den motståndskraftig mot bakterier och värme. Ölens friska och beska smak av citrus och grapefrukt passade bra i Indiens heta klimat. IPAn blev omtyckt och kom sedan ut på den vanliga marknaden där den blev mycket uppskattad.

Den höga halten humle ger India Pale Ale extra mycket beska och arom, jämfört med vanlig öl. En IPA kan skilja sig i färgen, från ljust guldfärgad till mörkare bronsfärgad. Ju mer malt man använder desto mer koncentrerad färg får ölen och desto alkoholstarkare blir den. Även om det finns Pale Ales som är ljusa till färgen, betraktas IPA idag oftast inte som ett ljust öl, som man kan tro av namnet. På 1700-talet jämfördes det med porter som var mycket mörkare. Den ljusa färgen ville gärna betonas då Pale Ale ansågs som ett ”finare” öl. 

India Pale Ale har på senare år ökat i popularitet och idag är det inte bara England som producerar denna ölvariant. IPA från USA har blivit ett begrepp och en utpräglad stil. Den amerikanska IPAn har ofta högre alkoholhalt och ännu tydligare beska, än den från England. Öl från andra länder (t ex Nya Zeeland och Sverige) som marknadsför sig som IPA, har ofta USA-varianterna som förebilder. Med olika humlesorter och rostning av malten försöker bryggerierna överträffa varandra i dofter och smaker.

Förutom IPA finns även DIPA, som står för Double India Pale Ale. Den har en alkoholhalt på 7-10 procent. Double IPA, kallas även Imperial IPA och har lite kraftfullare smak på grund av alkoholhalten.

India Pale Ale passar enligt systembolaget bäst till kraftigare maträtter.

Idag bryggs India Pale Ale i liten skala i Indien. Indierna själva föredrar en lagrad öl som t ex Kingsfisher eller lokalproducerad whiskey. Även om IPA kanske inte är den mest traditionella indiska måltidsdrycken, tycker jag att det är ett bra val att servera till en indisk middag. Den är starkt förknippad med Indien vilket syns på flaskornas etiketter. Det är också betydligt enklare att få tag på India Pale Ale på systembolaget, än annat indiskt öl och vin.

Jag kommer till en början att testa och redogöra för fyra stycken India Pale Ales från systembolaget. Närmare bestämt: East India Pale Ale – Brooklyn Brand , India Pale Ale – Fuller´s, India Ale – Nils Oscar, Jaipur India Pale Ale – Thornbridge. (Se bild).

Se även Cobra – indiskt öl.

Källa: Systembolaget, Return of the Indian Pale Ale , Bryggarwiki.