Haricots verts (gröna bönor) med kokos och kryddor – Kothavarangai poriyal

Recept

haricots verts

Haricots verts med kokos och kryddor! Härlig indisk grönsaksrätt!

Haricots verts med kokos och kryddor

Kryddor som behövs till Haricotsverts med kokos: chili, curryblad, gurkmeja, senapsfrön,spiskummin, vitlöksklyftor

I Indien lagas världens mest intressanta grönsaksrätter – som den här! Vet du inte vad du ska göra med dina tråkiga haricots verts som ligger och skräpar i frysen, så prova denna ljuvligt smakrika grönsaksrätt. Ät den gärna tillsammans med linser och ris.

Den här rätten har sitt ursprung i provinsen Tamilnadu i södra Indien, där kokospalmerna växer tätt. Kokosen tar smak av de goda kryddorna och framhäver bönornas naturliga sötaktiga arom.

Det ska vara curryblad i den här rätten och jag är ganska säker på att de bidrar till den utsökta smakbalansen, men har du inga hemma så prova för all del utan. Förutom två gröna chilifrukter, ska det vara en torkad röd chilifrukt enligt originalreceptet, men det går säkert lika bra med färsk. Tänk på att anpassa antalet chilifrukter efter hur starkt du vill ha det. Det här är en ganska het rätt!

Egentligen ska man skära bönorna i en centimeter stora bitar, men det tycker inte jag behövs.

Fukta gärna kokosflingorna med vatten eller grädde innan du häller ner dem i mixern. Detta gör att de mer liknar färsk riven kokos, som det egentligen ska vara.

Recept haricots verts med kokos och kryddor

1 lök

1 – 2 gröna chilifrukter

2 vitlöksklyftor

1 – 2 dl kokosflingor

1 tsk spiskummin

1 krm gurkmeja

1, 5 msk olja

1 tsk senapsfrön

2 tsk okokt ris

10 – 12 st curryblad

1 torkad chili

300 g haricots verts

0,5 tsk salt

Gör så här:

1) Lägg lök, grön chili, vitlök och kokos i en mixer och mixa grovt. Rör i gurkmeja.

2) Hetta upp olja i en panna och lägg i senapsfrön och riskorn och fräs på medelvärme tills riskornen är gyllenbruna och senapsfröna poppar.

3) Lägg i torkad chili och curryblad i pannan och fräs 1 minut.

4) Tillsätt bönorna och ”woka” på medelvärme 3 min. Sänk sedan värmen och skjut upp bönorna på stekpannans kant. Häll kokosblandningen i mitten av pannan och lägg bönorna ovanpå. Häll på salt och 0,5 dl vatten. Lägg på lock och sjud på svag värme cirka 7 min.

Receptet är taget ur den indiska kokboken ”Indiskt” av Åslund.

Vad tyckte du om detta!? Kommentera