Gurkmeja – Indiska kryddor

mars 28, 2013 i Kryddor

Krydda

Gurkmeja

Hindi – Haldi               Engelska – Turmeric powder                 Svenska – Gurkmeja

gurkmeja indisk krydda

Pulverform

Gurkmeja används i pulverform och är en vanlig krydda i indiska ris- och curryrätter. Pulvret görs av den torkade roten av växten Circuma Longa, som hör till växtfamiljen ingefärsväxter. Den räknas som en medicinalväxt och växer vilt i Sydindien och Sydostasien.

gurkmeja

Curcuma Longa

Gurkmejan har ett starkt gult färgämne (curcumin) som vackert färgar de maträtter den ingår i, men också fungerar utmärkt till textilfärgning. Den är en viktig beståndsdel i den krydda vi kallar curry och är det som gör denna kryddblandning gul.

Den skarpa, lite bittra smaken är mycket utpräglad, vilket kräver försiktighet vid kryddning. Gurkmeja bränner lätt vid och tillsätts därför i ren form, sent i matlagningen.

gurk meja indisk krydda

Rötter från Circuma Longa (Gurkmeja)

I Ayurveda sägs gurkmeja vara blodrenande, sammandragande och en hjälp för att smälta proteinrik föda, t ex paneer. Denna tropiska ört innehåller väldigt mycket oxidanter och anses även i väst vara ett naturläkemedel som är inflammationshämmande och bra mot ledbesvär. I laboratorieförsök har man visat att den kan stoppa sjukdomsförloppet vid cancer och alzheimers. Läs mer här!