Grönsaker från Gujarat – Gujarati subzi
april 14, 2013 i Tillbehör, Varmrätt, Vegetariskt
Recept
Grönsaker från Gujarat
Kryddor som behövs till Grönsaker från Gujarat: gurkmeja, chiliflingor/ chilipulver, spiskumminfrö, korianderfrö och fänkålsfrö
Gujarat är en provins i västra Indien som är känd för sin vegetariska mat. Huvudrätterna baseras ofta på kokta grönsaker med olika kryddor. Salt, socker, citron, lime och tomat används i grönsaksrätterna för att förebygga vätskebrist i det heta klimatet. Vilka grönsaker man använder varierar med årstiden.
Den här smakrika grönsaksrätten kan serveras både som huvudrätt och som tillbehör till andra rätter. Man kan variera grönsakerna som man vill. Jag tog t ex morötter istället för gröna bönor som det står i originalreceptet. Som smaksättare används både spiskumminfrö, korianderfrö och fänkålsfrö. De går inte att byta ut mot malda kryddor eftersom fröna är det som gör den här rätten så god.
Om man har möjlighet kan man använda färskpotatis istället för vanlig potatis. Då kan man hoppa över momentet där man kokar potatisen i buljong en stund.
Recept Grönsaker från Gujarat
500 g potatis
3 små zucchini
225 g gröna bönor / 3 st morötter
1 röd paprika
1 msk smör
2 tsk korianderfrö
2 tsk spiskumminfrö
2 tsk fänkålsfrö
1 tsk gurkmeja
0,5 tsk chiliflingor/chilipulver
salt
svartpeppar
2 tsk socker
saften av 1 lime / 0,5 citron
färsk koriander
Gör så här:
1) Bryn alla kryddfrön i smör tills de börjar få färg. Rör om under tiden!
2) Tillsätt chili och gurkmeja.
3) Tillsätt den tärnade potatisen och fräs den några minuter. Häll i lite vatten och en grönsaksbuljongtärning. Låt puttra tills potatisen är mjuk.
4) Tillsätt övriga grönsaker (skurna i bitar). Låt fräsa tills zucchinin börjar bli mjuk.
5) Strö över socker. Salta och peppra och rör om. Ta från värmen och häll över lime/ citron. Strö över färsk koriander.
Receptet kommer ur den indiska kokboken ”Lätt och gott från Indien” av Telegin ochTennek.
Vill du laga fler rätter från Gujarat, titta här!
Övriga källor: Wikipedia
Kommentarer