Gröna linser med citron och kryddpeppar – Ayurvedisk linsrätt

Recept

gröna linser

Gröna linser med kryddpeppar och citron!

Gröna linser

Jag tycker att det är lite svårare att hitta bra recept med gröna linser, än med röda. Det här receptet kommer ur ”Ayurvedisk vegetarisk kokbok” av Cecilia Kjerrulf. Det är ingen rätt man beställer in på en vanlig indisk restaurang, utan tillhör mer det hälsosamma, ayurvediska köket med spartansk känsla och mildare smaker.

Det är en torr linsrätt och receptet är beräknat till två personer, men lite snålt tilltaget tycker jag. Det är en utmärkt ide att koka linser tillsammans med kryddpeppar och lagerblad. Det ger dem en fin aromatisk smak, som sedan lyfts fram av citronsaften.

Det ska vara malen bockhornsklöver i det här receptet. En ganska okänd krydda här i Sverige. I indisk matlagning använder man både hela bockhornsklöverfrö, malen bockhornsklöver och plantans gröna blad. Det malda pulvret ger en lite ovan, besk smak som är svår att sätta fingret på. Jag fick tag på malen bockhornsklöver på ICA Maxi! Svårare än så behöver det inte vara, men om du inte hittar bockhornsklöver så hoppa över det.

I receptet står det att det ska vara mungbönor och inte gröna linser. Jag har provat att laga mat med de mungbönor som säljs i livsmedelsbutiker men är inte så förtjust. De är gröna, hårda och måste förkokas länge. Skalade och halverade mungbönor är gula och kallas moong dal i Indien. Dessa gula linser finns sällan på ICA, men är mycket goda. Jag valde gröna linser till det här receptet för att de är lätta att få tag i och enkla att använda. Men prova gärna med mungbönor också!

Recept Gröna linser med kryddpeppar och lagerblad

1 dl gröna linser (alternativt mungbönor)

8 kryddpepparkorn

2 lagerblad

1 msk smör

1 krm bockhornsklöver

1 krm gurkmeja

2 krm spiskummin

1 msk citronsaft

Gör så här:

1) Koka linserna enligt instruktioner på förpackningen, men låt kryddpepparkornen och lagerbladen koka med.

2) Smält smöret försiktigt i en stekpanna och fräs kryddorna lite lätt.

3) Rör ner kryddorna i linserna och tillsätt citronsaften.

Vad tyckte du om detta!? Kommentera