Indisk dryck

Indisk dryck

Vad ska man dricka till indisk mat?

Under konstruktion…

Lassi, te, milkcoffe eller öl?

I Indien dricker man mycket te. Vart man än går hör man någon som ropar ”chai, chai” och vill sälja te i små koppar. Vad som är standard varierar lite med vilken del av Indien man befinner sig i. Ofta handlar det om svart te med mjölk och socker. Masala tea/chai är te med mjölk och flera kryddor bla kardemumma, kanel, nejlika och ingefära. varje familj har sitt recept. Masala chai kan göras både med malda och hela kryddor. Ingefärste (hett vatten med färsk ingefära) och ”hot lemon ginger honey” (precis vad det låter som) står ofta till buds.

Svart kaffe kan vara ganska svårt att få tag på i Indien. Beställer du en kaffe får du in ”milkcoffe”, kaffe med mycket mjölk och mycket socker, vilket är indiskt standardkaffe. Om du försöker med ”Coffe americano” kan du om du har tur få en svart kaffe serverad. Min erfarenhet är att kaffet också varierar med vilken region du befinner dig i.

När det kommer till alkohol så är många indier restriktiva. Whiskey är dock populärt och det finns många inhemska märken. De dricker också öl. Vissa indiska ölsorter t ex Cobra, kan man hitta på systembolaget. Det finns även indiska viner att beställa. India Pale Ale är en ölgenre som skapades då britterna skeppade ner öl till Indien under kolonialtiden. Även om få sorter idag är förknippade med Indien, anspelar namn och etiketter ofta på ursprunget och denna dryck är lätt att få tag på i Sverige.

Lassi är en indisk yoghurtdryck, ofta med frukt, som är läskande och mättande och väldigt enkel att göra. Mangolassi, bananalassi, sweet lassi och till och med salt lassi, serveras på de flesta indiska matställen.

Badam milk (mandelmjölk), rosemilk (sötad mjölk smaksatt med rosenvatten) och lite annorlunda läsksorter som t ex Thumps up (en indisk variant av cola) är också populära drycker. Färska fruktjuicer smakar underbart i Indien om man lyckas pricka in den frukt det är säsong för. Konserverad mangojuice är populärt och marknaden domineras av märkena ”Maaza” och ”Frooti” (min favorit är ”Maaza”).

Fallooda är en slags indisk milkshake som är söt och mycket god.

Längs vägarna är det populärt att sälja färska, gröna kokosnötter som man stoppar ner ett sugrör i (i bästa fall) så att man kan dricka den näringsrika kokosmjölken.

Här tänkte jag lista mina inlägg som handlar om dryck! Både recept och info.

Cobra – Indiskt öl

India Pale Ale (Allmän info)

Nils Oscar India Ale

Thornbridge Pale Ale m fl

indisk dryck

Cobra! Äkta indisk öl att köpa på systembolaget

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.