Diwali (Depawali) – Indisk högtid – Ljusfesten

november 3, 2013 i Högtider, Okategoriserade

Indisk högtid

diwali

Ljusklätt tempel under diwali! (Golden tempel)

Diwali – Ljusfesten

Den här tiden är ju ganska grå och trist här hemma i Sverige. Nedräkningen inför jul har inte riktigt börjat, det blir bara mörkare och mörkare, de färgsprakande löven har gett upp och trillat i backen och det regnar oftare än snöar i största delen av landet. En tråkig transportsträcka skulle nog många säga.

diwali

Traditionella oljelampor

I Indien däremot firas det just nu för fullt eftersom en av de största högtiderna håller på som bäst. Diwali (eller depawali som det egentligen heter) kan jämföras med vårt nyår och firas i hela fem dagar. Diwali betyder ”ljusfest” och små oljelampor tänds, likaså elektriska ljusslingor med många små blinkande lampor i olika färger. Överallt pulserar ljus hysteriskt i olika tempon och kulörer. Ljusets och det godas seger över mörkret, det onda, är centralt under dessa dagar.

diwali

Rangoli, området som välkomnar gudarna under diwali!

Jag minns tydligast de vackra mönster som pryder gatorna under diwali (rangoli). Dessa välkomnar gudarna och görs av färgat pulver eller t ex mjöl. Luften är också fylld av rök från otaliga smällare och bengaliska eldar. Människor städar sina hem grundligt och tar på sig nya kläder. Detta är den indiska högtid då det utväxlas flest gåvor.

Diwali är en mycket viktig högtid för hinduerna i Indien (80% av befolkningen). Alla ser fram emot dessa dagar då familjen samlas och äter gott och ger varandra presenter. Diwali infaller i oktober eller början av november. Höjdpunkten, den tredje dagen, är idag!

images (2)Mat och sötsaker är centralt i de flesta indiska högtider. Därför tänkte jag publicera ett recept på Mysore pak, som är min indiska favoritsötsak och som äts flitigt under diwali. Missa inte detta recept som kommer imorgon!

Här kommer lite mer utförlig information för er som vill veta mer om diwali. Hur och vad som firas varierar lite, men detta är huvuddragen.

Firande i fem dagar

De fem dagarna i Diwali har olika fokus;

Dag 1 kallas Dhanteras och denna dag ber man om välgång och rikedom under det kommande året. Detta är en viktig dag för dem med affärsverksamhet. Enligt sägnen blev dödsguden Yama, i skepnad av en orm, bländad av ljuset från oljelampor då han skulle hämta en prins till en förtidig död, detta datum. På detta sätt segrade ljus över mörker. Det är bakgrunden till att lampor lyser hela natten under Diwali.

hämtaDag 2 heter Naraka Chaturdashi eller lilla diwali. Denna dag besegrade Lord Krishna demonen Narakasura och gott övervann ont. Detta är barnens dag och man äter sötsaker och avfyrar raketer.

Dag 3 är den viktigaste dagen och självaste Diwali. Denna dag firar man att Lord Rama enligt sägnen, efter 14 år i exil, återvände till sin hemstad. Där hyllades han med blommor och ljus. Detta är också den enda dagen på året som Lakshmi kommer ner till jorden. Eftersom hon kan komma på besök städas hemmen noggrant och kanske till och med målas om. Presenter utväxlas.

imagesDag 4 är Annakoot. Då hyllar man ett berg som bistod med mat och skydd under ett av Krishnas äventyr.

Dag 5 heter Bhai Dooj. Under denna dag firas kärleken mellan syskon! En väldigt bra idé tycker jag! Systrarna bjuder ofta hem sina bröder vilka kommer med presenter.

Happy Diwali!

(Källa: Mehta, S & T, Tell me about festivals of India, 2007)