Chutney med valnötter – Gott tillbehör till indisk mat!

Recept

Kryddor som behövs till chutney med valnötter: cayennepeppar

Chutney med valnötter – Akhrote chutney

När jag handlar i affärer med utländska specialiteter, brukar jag ibland komma över större förpackningar med nötter, lite billigare. Just nu har jag 1,2 kg valnötter hemma. Då passade jag på att göra den här enkla valnötschutneyn. Det enda du behöver är en mixer!

Chutney är ett kräm- eller syltliknande tillbehör till indiska rätter. Den serveras i små mängder tillsammans med måltiden. Det finns både kokta och färska varianter. Oftast använder man frukt eller kryddväxter i tillagningen, men även grönsaker och nötter. Chutneyn ska stimulera aptiten och matsmältningen och innehåller därför alltid någon stark krydda som chili eller ingefära.

Chutney kan förvaras i kylskåpet en vecka i tillsluten förpackning, så det gör inget om det blir lite över. Den här valnötsvarianten blir ännu godare dagen efter!

Valnötschuutneyn kommer ursprungligen från Kashmir. Den passar extra bra till ”grönsakskebaber” och t ex veg kashmiri kofta, men jag använder den till allt möjligt.

Recept Chutney med valnötter

chutney

Tillbehör från Kashmir!

2,5 dl valnötter

1,25 dl naturell yoghurt

1 tsk cayennepeppar (eller efter smak)

salt

Gör så här:

1) Lägg alla ingredienser i en matberedare och kör till en slät pasta.

Receptet kommer ur den indiska kokboken ”De bästa indiska recepten” av Diane Seed.

Vad tyckte du om detta!? Kommentera