Blomkålsris – Indiskt ris med blomkål – Phulgobi pulao

Recept

Blomkålsris – Indiskt ris med blomkål

Det här indiska riset tycker jag blev väldigt lyckat. Förutom lök och kryddor ingår även yoghurt i receptet, vilket gör risrätten lite speciell. Fina smaker av kardemumma, spiskummin och ingefära blandas med risets sötma och yoghurtens syrlighet.

Jag använde fryst blomkål och det blev bra! Då behöver man inte försteka blomkålsbuketterna. Det ska vara hela kryddor, d v s kardemumma kapslar och kanelstång osv, men det går säkert bra att ta malda också. (Prova dig fram. Nedan angivna mått är bara en vägledning.) Spiskumminfröna ska dock vara hela för att komma åt den speciella smaken.

Man kan med fördel blötlägga riset innan användning men det hoppade jag över och det blev väldigt gott ändå! Det ska vara 0,5 tsk chilipulver i, men detta kan bytas ut mot paprikapulver vilket jag tycker är en bra ide eftersom rätten blir stark ändå p g a chilifrukterna. Egentligen ska det vara gröna chilifrukter i blomkålsris men jag tog en röd istället och det funkade. Vitlöksklyftorna har minskats ner från 6 st till 3, men ni som gillar mycket vitlök ös på!

Receptet kommer ur den fina kokboken ”Indisk vegetarisk kokbok” av Jack Santa Maria!

Recept Blomkålsris – Indiskt ris med blomkål

3 dl basmatiris

2 msk matolja

250 g blomkål i buketter

1 hackad lök

3 finhackade vitlöksklyftor

2 gröna kardemumma kapslar ( och/ eller 2 krm malen kardemumma)

5 cm kanelstång (eller en tsk malen)

6 st nejlikor (eller 3 krm malen kardemumma)

2,5 cm färsk ingefära, finhackad

1 – 2 st gröna chilifrukter (eller röda), hackade

0,5 tsk chili- eller paprikapulver

2 tsk salt

1 tsk spiskumminfrö

0,5 tsk garam masala

2 dl yoghurt eller filmjölk

Gör så här:

1) Om du har färsk blomkål börja med att fräsa den i olja tills den börjar bli guldbrun, salta och peppra lite. Ställ åt sidan. (Om du har fryst blomkål kan du hoppa över detta steg).

2) Stek lök och vitlök i samma kastrull som du nyss stekte blomkålen.

3) Tillsätt kardemumma, kanel och nejlikor samt riset. Stek under omrörning tills riset gulnar.

4) Tillsätt blomkål, ingefära, chili/paprika, salt, spiskumminfrö och garam masala. Stek 5 min.

5) Rör ner yoghurten och sedan 6 dl hett vatten. Låt koka upp och låt sedan puttra tills det är färdigt.

Smaklig måltid!

Vad tyckte du om detta!? Kommentera