Banana crumble – Smulpaj med banan – German bakery special!

Recept

smulpaj med banan

Smulpaj med banan!

Banana crumble – Smulpaj med banan – German bakery special!

Inte Indiens nationalrätt kanske, men smulpaj med banan har en stark anknytning till Indien för mig. Det var på German bakery i Kerala i södra Indien, som jag för första gången åt banana crumble. Bananer är betydligt billigare och enklare att få tag i än äpplen i södra Indien och det var säkert därför som bananen fått ta äpplets plats, i den här annars västerländska efterrätten.

För de som varit i Indien behöver German bakery ingen närmare presentation, men för er andra förstår jag att det låter konstigt. Jag tyckte också att det var ett underligt namn på ett litet lokalt café i Indien, där det visserligen serverades saker som liknade västerländsk mat, men som annars tycktes drivas av indier, på indiskt vis och inte tyskt. Döm om min förvåning när det på nästa anhalt på min resa också fanns ett ”German bakery” och på nästa …

German bakery är ett fenomen  som dyker upp var helst det finns turister i Indien. På German bakery försöker man efterlikna västerländska bakverk och i viss mån också maträtter. Det går så där, enligt min mening. Men efter en längre vistelse i Indien med medföljande hemlängtan, är man inte så kräsen. Vanligt jäst bröd och yoghurt med müsli smakar himmelskt! Det är nämligen exempel på saker som annars inte serveras i Indien. Det är helt enkelt västerländska fenomen som är främmande för de flesta indier.

Som sagt så tillreds maten sällan av italienska, tyska eller amerikanska kockar på German bakery. Rätterna tolkas av indier som gör sitt bästa för att tillfredsställa turisterna, för vilka German bakery fungerar som en naturlig mötesplats. Det blir ofta gott, men lika ofta en besvikelse. Ett bra exempel var när jag en gång beställde bakad potatis. Efter en evinnerlig tid kommer kyparen in med en stor, varm potatis med skal, på en tallrik. That’s it! Inget mer. Ingen sallad, ingen sås, inte ens en klick smör. Och dyrt var det! :) . Men ibland lyckas det väldigt bra och banana crumble är ett exempel på det! (Dela gärna med dig av ditt eget bästa German bakery-minne i kommentarsfältet!)

Det första German bakery startades av en tysk som hette Woody för fyrtio år sedan. Efter en längre tid i Indien, saknade han sitt tyska bröd så mycket att han bestämde sig för att baka eget. Om det kan du läsa mer här!

Banana crumble är sött och serveras bäst med vaniljglass eller grädde. Smultäcket innehåller smör, havregryn och farinsocker och blir lite knäckigt och mumsigt. Bananerna kryddas med kanel. Pajen ska vara i ugnen tills bananerna blivit lite sega och mosiga och täcket har fått färg. Ta ganska mycket bananer eftersom de mosas ihop.

Recept Banana crumble – Smulpaj med banan

3 – 4 mogna bananer, skivade

kanel

100 g smör

3 dl havregryn

3 msk farinsocker

Gör så här:

1) Lägg bananskivorna i en form så att de mer än väl täcker botten. Krydda med kanel!

2) Mosa ihop havregryn, farinsocker och smör med händerna och smula sedan massan över bananerna.

3) Sätt in i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter.

Servera med vaniljglass eller grädde!

Vad tyckte du om detta!? Kommentera