Ayurvedisk vegetarisk kokbok av Cecilia Kjerrulf

Indisk kokbok

Ayurvedisk kokbok

Det här är en spännande liten kokbok som utöver recept ger en introduktion till ayurveda!

ayurvedisk kokbok

Ayurvedisk vegetarisk kokbok av Cecilia Kjerrulf!

Titel: Ayurvedisk vegetarisk kokbok

Författare: Cecilia Kjerrulf

Förlag: Natur och kultur & LTs förlag, 1999, ISBN: 91 27 35220

Antal sidor: 128

Ayurveda betyder kunskap om livet och beskrivs i den här kokboken som en helhetssyn på livet, där alla element utgör en sammanhängande helhet och påverkar varandra. Man kan läsa om de tre ayurvediska personlighetstyperna – doshorna och får hjälp att avgöra vilken man själv tillhör och vad man således bör tänka på när det kommer till födan.

Författaren beskriver sin egen krokiga väg till den ayurvediska matlagningen och vegetariska kosthållningen. Den ayurvediska kosten beskriver hon som tillåtande, sensuell och bra för själen. Hon berättar också att kokboken tillkommit under de senaste 10 åren, då hon improviserat fram recepten i kokboken. 

Det märks att kokbokens författarinna är uppfinningsrik och har påverkats av flera olika influenser. Det typiskt svenska och det exotiskt indiska blandas i hälsosamma och läckra kreationer. Dall, rödbeta med kanel och mormors äppelkaka ryms alla under detta tak. Det är alltså ingen renodlad indisk kokbok med indiska klassiker och typiska indiska kryddblandningar. Även om de flesta rätter har en indisk prägel, ligger fokus på att maten ska vara ayurvedisk.

Boken saknar helt bilder. Oftast ingår de få ingredienser i recepten och utförandet är enkelt. Alla recept är såklart vegetariska. De rätter jag lagat ur denna kokbok har alla haft en liten spartansk känsla och utgjort en kontrast mot sötaktiga kormasåser. Kryddningen är väl avvägd och man känner sig alltid behagligt mätt när man intagit någon av rätterna. Tyvärr har jag inte hunnit prova någon av de frestande desserterna.

Rätter jag lagat ur Ayurvedisk vegetarisk kokbok: Squash i currysås, Dall med indiska kryddor, dall med kryddpeppar och citron.

 

Vad tyckte du om detta!? Kommentera