Äta med händerna – En sensuell upplevelse

indiskt bordsskick

Kunskapens Gudinna Sarasvati

INDISKT BORDSSKICK

Äta med händerna

Visste du att i Indien är det vanligast att man äter med händerna! Maten har stor betydelse i Indien och att äta ses som en närmast sensuell upplevelse som ska upplevas med så många sinnen som möjligt. Smak syn, lukt men också känsel.  Att äta med fingrarna anses alltså ge en mer fullkomlig upplevelse av maten. Det finns till och med ett indiskt talesätt som lyder ”Att äta mat med gaffel och kniv är som att uppvakta sin älskade genom en tolk”.

Genom fingrarna får man också information om vilken konsistens maten har och hur varm den är. Att äta med samma bestick som någon annan har ätit med kan också kännas främmande för indier. Fingrarna är det ju bara man själv som äter med! Att äta med händerna garanterar också en viss hygien eftersom man måste tvätta händerna både före och efter maten.

Det finns också andra mer praktiska förklaringar till att indierna inte använder varken pinnar eller kniv och gaffel. Indiska rätter serveras ofta med någon slags bröd som man skopar upp maten med och något annat behövs helt enkelt inte. Förr i tiden serverades maten i stor utsträckning på bananblad och användning av kniv och gaffel hade varit opraktiskt eftersom bladen då skurits sönder.

Precis som när man äter med bestick så finns det så klart vissa regler för hur man bör äta med händerna. Många rullar i enlig het med indiskt bordsskick, maten till bollar med fingrarna, innan de stoppar den i munnen. En expert ska kunna äta en mycket tunn curry (sås) och ris med fingrarna utan att handflatan blir kladdig.

Läs mer om hur man äter med händerna här!

Källor: Wikipedia, wikianswers, expertcolumn.

Vad tyckte du om detta!? Kommentera