Äggcurry – Ande ki kari – Ägg i indisk sås

Recept

ägg

Äggcurry! Kokta ägg i en kryddig, indisk, välsmakande sås!

Äggcurry

Är det inte en jättebra idé!!? Att istället för en köttbit eller ett kycklingbröst helt enkelt lägga några kokta ägg i en kryddig, välsmakande sås. Gott och proteinrikt! Varför finns det inga sådana svenska äggrätter? Kanske därför att vegetarianism inte genomsyrat vår husmanskost sedan tusentals år, som i indien. Men det är ju aldrig för sent att lära!

Det finns såklart många olika sorters äggcurry i Indien. Sydindisk, nordindisk, rätter där äggen friteras, för att nämna några varianter. Det här receptet är taget ur den indiska kokboken ”Det indiska köket”, där den kort och gott kallas äggcurry.

Jag brukar inte vara så känslig för stark mat, men den här äggcurryn blev så het att jag faktiskt hade i lite turkisk yoghurt på slutet, vilket inte finns med i originalreceptet. Kanske har jag vant mig av med stark mat i sommar så att jag är tvungen att träna upp min tolerans för capsaicin igen (se inlägg om stark mat). Eftersom jag är förtjust i lite sötaktiga såser hade jag också i en aning socker mot slutet. Resultatet blev jättebra och äggcurryn utsågs till favorit bland de många indiska rätter som dukades upp på middagsbordet igår. Alla i testpanelen som var över två års ålder, tyckte att den var godast!

(Enligt originalreceptet ska en lök skivas och en krossas till en massa. Den skivade löken ska brynas först och den krossade ska man ha i senare tillsammans med kryddorna. Jag hoppade över detta och hackade båda lökarna, vilket blev gott).

Recept Äggcurry – Ande ki kari

4 – 6 hårdkokta ägg

2 st gula lökar

2 st vitlöksklyftor

2 tomater (eller 2 dl tomatkross)

25 g smör (minst)

1 tsk ingefära

2 tsk koriander

1 tsk chili (max!)

1 tsk garam masala

1 tsk gurkmeja

1 tsk spiskummin

1 tsk paprikapulver

salt

ev 0,5 dl turkisk yoghurt

ev 2 tsk socker

Gör så här:

1) Hacka löken fint och stek den i smöret tills den är något gyllenbrun.

2) Tillsätt pressad vitlök och kryddor och stek på svag värme i några minuter till.

3) Lägg i tomaterna (och eventuellt en skvätt vatten) och låt sjuda 5 min under lock.

Vad tyckte du om detta!? Kommentera