Chutney med koriander och mynta – Dhania podina chutney

Recept

chutney

Koriander- och myntachutney

Koriander- och myntachutney

Chutney är ett starkt, smakkoncentrerat tillbehör till indiska rätter. Den serveras i små mängder tillsammans med måltiden. Det finns både kokta och färska varianter. Oftast använder man frukt eller kryddväxter i tillagningen, men även grönsaker och nötter. Chutneyn ska stimulera aptiten och matsmältningen och innehåller därför alltid någon stark krydda som chili eller ingefära.

Den här indiska chutneyn är mycket lätt att göra och passar bra till de flesta rätter. Den bjuder måltidsinnehavaren på en extra smakupplevelse och utgör också en vacker färgklick på tallriken.

Koriander- och mynta chutney innehåller som ni ser stora mängder koriander- och myntablad, 5 respektive 1,75 dl. Om man ska skrapa ihop de mängderna från de små krukorna med kryddväxter som sälj i vanliga matbutiker, får man nog lägga ut åtskilliga hundralappar. Nej bättre är det att gå till frukt- och grönsaksstånd på Hötorget eller liknande. Där kan man ofta få en hel kvast (500 gram?) med koriander, mynta eller persilja för bara 15 kr.

Recept koriander- och myntachutney

5 dl färska korianderblad

1,75 dl myntablad

1 dl naturell yoghurt

1 liten lök

1 cm färsk ingefära

2 färska gröna chilifrukter

1 tsk socker

1 tsk salt

Gör så här:

1) Lägg alla ingredienser i mixern och mixa till en slät sås.

Receptet är taget ur den indiska kokboken De bästa indiska recepten av Diane Seed.

2 reaktion på “Chutney med koriander och mynta – Dhania podina chutney

  1. J

    Hej,
    har du tips på något grundrecept på kryddig chutney? (tänker mig med chili, kanel, kardemumma, ingefära, senapsfrön, aesfoetida, kummin m.m.)
    Måste hitta något att göra med all rabarber och svartvinbär.

    Svara

Vad tyckte du om detta!? Kommentera