Indisk kokbok – vegetarisk – Vediska läckerheter
mars 14, 2013 i Ayurvedisk, Indisk kokbok
Indisk kokbok
Vediska läckerheter – 108 läckra indiska vegetariska recept
I den här indiska kokboken hittar man 108 stycken kärleksfullt utprovade och omsorgsfullt utvalda vediska recept. Veda på sanskrit betyder visdom eller kunskap och vedisk syftar här på att matlagningen tar sin utgångspunkt i de flera tusen år gamla vedaböckerna, vilka är heliga skrifter inom hinduismen.
Rätterna i den här kokboken smakar lite annorlunda, inte som den mat man beställer in på en vanlig indisk restaurang. När jag lagat något ur ”Vediska läckerheter” brukar min man ofta rynka ögonbrynen och utbrista ”vad är det där?” och sen när han smakat, smacka lite med munnen och fälla kommentaren ”underligt”. Har man varit på restaurangen ”Govindas” så förstår man kanske vad han menar. Bokens författare är nämligen en hängiven medlem av Hare Krishna!
Titel: Vediska läckerheter – 108 läckra indiska vegetariska recept
Författare: Rosmarie Klangerstedt
Förlag: The Bhaktivedanta Book Trust, 1993. ISBN:91-7149-131-7
Antal sidor: 141
Vedisk mat är strikt vegetarisk och innehåller inte heller lök, vitlök, svamp eller ägg eftersom detta anses vara livsmedel som orsakar sjukdomar i kroppen och inte gynnar människans utveckling mot ett högre medvetande.
Det känns verkligen att författaren lagt ner mycket energi
och kärlek i skapandet av boken. Hon besitter också mycket gedigen kunskap om indisk vegetarisk matlagning. Det finns inga fotografier, men med jämna mellanrum dyker fina teckningar i svartvitt upp, för att illustrera hur man viker en samosa eller vad som komma skall i nästa kapitel. Boken är dedikerad till en andlig mästare och i ett inledande kapitel förklaras bakgrunden till vedisk matlagning, men författaren avhåller sig från onödiga predikningar.
Jag tycker jättemycket om recepten i den här boken och har gått igenom och läst vartenda ett. De är enkla och spännande. Ofta ingår lite ovanliga kryddor som man måste införskaffa. På grund av de speciella smakerna, är det kanske inte den första indiska kokboken jag skulle köpa, men har man varit vegetarian eller vegan länge och vill variera sin matlagning och uppleva nya smaker, är den utmärkt inspiration!
Recept ur denna kokbok som jag lagat: Rödbets-kofta i gräddfilsås och Gräddkokt broccoli. Läs om fler indiska kokböcker här.
Matlagning som baserar sig på vediska principer kallas ofta ayurvedisk matlagning och har då inte med Hare Krishna – rörelsen att göra. Jag kommer att skriva mer om ayurvedisk matlagning. Vill du veta mer om ayurvedisk matlagning redan nu titta t ex här eller på ayurvedaguiden.se.
Vill du veta mer om vedisk matlagning på Hare Krishnas vis titta t ex i det här kurskompendiet.
Bokus har haft boken förut, men nu är den slut på förlaget. Försök att få tag på den begagnad.
- Innehåll i Vediska läckerheter
[…] kommer ännu en vedisk vegetarisk indisk rätt ur Klangerstedts kokbok.. Den här rätten är lätt att laga och smakar distinkt indiskt. Vissa av kryddorna utgörs av […]
[…] Källa: Wikipedia och Klangerstedt […]